Kwiaty jadalne i rośliny ozdobne do warzywnika

Czy warzywnik może być ładny? Jasne, że tak! Przedstawię Ci kilka sprawdzonych sposobów na upiększenie tej użytkowej części ogrodu. 

Zacznijmy od kwiatów, bo to one najbardziej dodają lekkości i romantyczności warzywnikom, które cechują się sztywną formą. Praktyczność warzywników wiąże się dostępnością i warunkami umożliwiającymi swobodną pracę przy uprawach różnych gatunków warzyw. Nic nie stoi na przeszkodzie aby niewielką część miejsca przeznaczyć na coś rozluźniającego ten formalny charakter jaki mają w większości przypadków warzywniki. Wyborem numer jeden będzie piękna i smaczna nasturcja! Jest wspaniała do wypełnienia miejsca na grządce, szczególnie dobrze wygląda z wysokimi pomidorami lub wplątana w drewniane ogrodzenie. Nie dość, że jest śliczna i łatwa w uprawie to każda jej część jest jadalna, a z nasion można wykonać ‚polskie kapary’.
Jedynym jej minusem jest rozsiewanie się po ogrodzie - jeśli tego nie chcesz, zbierzesz wcześniej nasiona. 

Pięknymi kwiatami do ogrodu jadalnego są też nagietki, przyciągają owady zapylające, powtarzają kwitnienie, a na koniec lata również wysieją samodzielnie swoje nasiona. Wysuszone kwiaty nagietka znajdują zastosowanie w kuchni, domowej apteczce i kosmetykach. 

Kolejnym gatunkiem wartym uwagi jest ogórecznik lekarski, jak sama nazwa wskazuje wykorzystywany jest przy problemach zdrowotnych, pomaga w walce ze zmianami skórnymi. W ogrodzie stanowi śliczny dodatek, jest dość solidną rośliną, wymaga odpowiedniej ilości miejsca. W przystrajaniu warzywnika kwiatami można też pójść na całość! U mnie w ogrodzie jedna grządka przeznaczona jest na łąkę kwietną, w ten sposób zagospodarowałam miejsce wyjątkowo suche i bardzo nasłonecznione.

Nie tylko kwiaty mogą zdobić warzywnik. Wybrałam dwie wyjątkowo piękne rośliny, rzadko spotykane w polskich ogrodach, nadające się również do jedzenia. Pierwszą z nich jest nieoczywisty burak - burak liściowy. Posiada szeroką gamę kolorystyczną i posiany samodzielnie jako tzw. soliter cudownie pokazuje swój potencjał dekoracyjny. W kuchni najczęściej wykorzystywany jest do sałatek i jako dodatek do obiadu lekko uduszony na patelni. Drugim ciekawym wyborem jest ogórek meksykański, dla niego należy przygotować podporę, po której będzie się wił swoimi delikatnymi pędami. Maleńkie owoce z wyglądu przypominają mikro arbuziki, a w smaku tradycyjne ogórki. Można go chrupać na świeżo, zerwanego podczas letnich prac ogrodowych jako orzeźwiającą przekąskę. 

W moim ogrodzie niemalże każdego roku sieję wymienione rośliny ozdobno-jadalne, stanowią urokliwy dodatek do upraw warzywnych.
Tak jak większość roślin zasilam je płynnymi nawozami organicznymi Innbio.

Artykuł powstał przy współpracy marki Innbio z Marią Loskot Flora z Pola | https://www.instagram.com/florazpola/ 

Mogą Cię zainteresować

Przygotowujemy trawnik do jesieni

Piękny trawnik wymaga sporo troski, a właśnie u schyłku sezonu pracy będzie z nim nieco więcej. Co jednak pozytywne – każda chwila włożona teraz w dbanie o kondycję murawy, zaprocentuje w kolejnym sezonie.

Czytaj więcej

Drugie nawożenie roślin powtarzających kwitnienie

Każdy ogród posiada różne etapy rozwoju w sezonie - są momenty, gdy występuje w nim pełnia koloru, jak i chwile gdzie następuje spoczynek wśród roślin. Warto wiedzieć, iż lipiec to czas, kiedy należy pomyśleć o rozpoczęciu ogławiania wielu roślin, aby umożliwić im ponowne kwitnienie.

Czytaj więcej