Kwiaty jadalne i rośliny ozdobne do warzywnika

Czy warzywnik może być ładny? Jasne, że tak! Przedstawię Ci kilka sprawdzonych sposobów na upiększenie tej użytkowej części ogrodu.
Zacznijmy od kwiatów, bo to one najbardziej dodają lekkości i romantyczności warzywnikom, które cechują się sztywną formą. Praktyczność warzywników wiąże się dostępnością i warunkami umożliwiającymi swobodną pracę przy uprawach różnych gatunków warzyw. Nic nie stoi na przeszkodzie aby niewielką część miejsca przeznaczyć na coś rozluźniającego ten formalny charakter jaki mają w większości przypadków warzywniki. Wyborem numer jeden będzie piękna i smaczna nasturcja! Jest wspaniała do wypełnienia miejsca na grządce, szczególnie dobrze wygląda z wysokimi pomidorami lub wplątana w drewniane ogrodzenie. Nie dość, że jest śliczna i łatwa w uprawie to każda jej część jest jadalna, a z nasion można wykonać ‚polskie kapary’.
Jedynym jej minusem jest rozsiewanie się po ogrodzie - jeśli tego nie chcesz, zbierzesz wcześniej nasiona.
Pięknymi kwiatami do ogrodu jadalnego są też nagietki, przyciągają owady zapylające, powtarzają kwitnienie, a na koniec lata również wysieją samodzielnie swoje nasiona. Wysuszone kwiaty nagietka znajdują zastosowanie w kuchni, domowej apteczce i kosmetykach.
Kolejnym gatunkiem wartym uwagi jest ogórecznik lekarski, jak sama nazwa wskazuje wykorzystywany jest przy problemach zdrowotnych, pomaga w walce ze zmianami skórnymi. W ogrodzie stanowi śliczny dodatek, jest dość solidną rośliną, wymaga odpowiedniej ilości miejsca. W przystrajaniu warzywnika kwiatami można też pójść na całość! U mnie w ogrodzie jedna grządka przeznaczona jest na łąkę kwietną, w ten sposób zagospodarowałam miejsce wyjątkowo suche i bardzo nasłonecznione.
Nie tylko kwiaty mogą zdobić warzywnik. Wybrałam dwie wyjątkowo piękne rośliny, rzadko spotykane w polskich ogrodach, nadające się również do jedzenia. Pierwszą z nich jest nieoczywisty burak - burak liściowy. Posiada szeroką gamę kolorystyczną i posiany samodzielnie jako tzw. soliter cudownie pokazuje swój potencjał dekoracyjny. W kuchni najczęściej wykorzystywany jest do sałatek i jako dodatek do obiadu lekko uduszony na patelni. Drugim ciekawym wyborem jest ogórek meksykański, dla niego należy przygotować podporę, po której będzie się wił swoimi delikatnymi pędami. Maleńkie owoce z wyglądu przypominają mikro arbuziki, a w smaku tradycyjne ogórki. Można go chrupać na świeżo, zerwanego podczas letnich prac ogrodowych jako orzeźwiającą przekąskę.
W moim ogrodzie niemalże każdego roku sieję wymienione rośliny ozdobno-jadalne, stanowią urokliwy dodatek do upraw warzywnych.
Tak jak większość roślin zasilam je płynnymi nawozami organicznymi Innbio.
Artykuł powstał przy współpracy marki Innbio z Marią Loskot Flora z Pola | https://www.instagram.com/florazpola/
Mogą Cię zainteresować

Jesienne porządki w warzywniku - przygotowujemy warzywnik do odpoczynku.
Jesień nie jest łatwym czasem dla ogrodników. Z jednej strony nadal cieszymy się plonami, z drugiej, na horyzoncie widać już schyłek sezonu. Do tego dni stają się krótsze, pogoda coraz bardziej kapryśna i coraz trudniej wygospodarować chwilę na prace ogrodowe. Warto jednak znaleźć czas, by przed zimą wykonać kilka prac, które pozwolą naszemu warzywnikowi spokojnie przetrwać zimę i z nową energią wejść w kolejny sezon.
Czytaj więcej
5 podstawowych zasad uprawy pomidorów
Jeśli miałabym wybrać jedną roślinę jadalną, która jest najczęściej wybierana do polskich ogródków warzywnych jest to zdecydowanie pomidor! Nie znam ogrodnika, które nie znalazłby miejsca dla niego w swoim warzywniku. Uprawa pomidora wydaje się mało skomplikowana, jednak jest kilka podstawowych zasad gwarantujących dobry plon.
Czytaj więcej