Jak dbać o Monsterę, by była szczęśliwa i odwdzięczała się pięknymi, zdrowymi liśćmi?

MONSTERA DZIURAWA (Monstera deliciosa) – to celebrytka wśród roślin zielonych. Kilka lat temu zyskała popularność i od tego czasu jest jedną z najchętniej kupowanych roślin. W środowisku naturalnym można ją zobaczyć na terenach lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. To przepiękne pnącze o soczyście zielonych liściach z charakterystycznymi wycięciami i dziurkami zaliczane do rodziny roślin obrazkowatych (Araceae). Monstera w warunkach domowych kwitnie bardzo rzadko, a jej kwiatostany wyglądem przypominają kolby otoczone kremową przysadką. Warto też wiedzieć, że monstera wydaje także  owoce, które są jadalne o smaku kwaśnego ananasa. Z jej łodyg wyrastają liczne korzenie powietrzne. Roślina pochłania z powietrza wilgoć oraz składniki odżywcze. Monstera to pnącze należące do tzw.  epifitów –w środowisku naturalnym wykorzystuje podpory w postaci pni drzew i wspina się po nich do góry. W tym celu posiada właśnie korzenie powietrzne, które pomagają jej utrzymać przyczepność. Dając roślinie sporo rozproszonego światła oraz podporę, by korzeniami mogła wczepiać się w palik,  odwdzięczy się pięknymi i dużymi liśćmi, które mogą osiągać nawet 60 cm średnicy. Zbyt mała ilość światła spowoduje, że monstera będzie wypuszczać liście bez charakterystycznych wcięć i dziur. 

Jak dbać o Monsterę, by była szczęśliwa i odwdzięczała się pięknymi, zdrowymi liśćmi?

Stanowisko: monstera preferuje stanowisko jasne, ale bez bezpośrednich, silnych promieni słonecznych, które mogą poparzyć liście rośliny. Dobrze sprawdzi się miejsce w okolicach okna wschodniego lub zachodniego. Roślina poradzi sobie również w miejscu o słabszym oświetleniu, ale liście będą mniejsze i bez charakterystycznych wcięć.

Temperatura: roślina preferuje ciepłe miejsca, nie toleruje niskich temperatur. Optymalna temperatura to 20-24 stopnie. Monstera nie lubi przeciągów, dlatego zimą trzeba szczególnie uważać na otwieranie okien, gdy roślina stoi w pobliżu. Czarne plamy na liściach to często efekt wychłodzenia, zmarznięcia.

Podłoże: Monstera najlepiej rośnie, gdy ma podłoże przepuszczalne, mocno zdrenowane, idealnie sprawdzi się tzw. bigos. Mieszanka ziemi, która została rozluźniona za pomocą składników drenujących i napowietrzających podłoże takich jak: czipsy kokosowe, perlit, pumeks, keramzyt, wermikulit, piasek oraz węgiel aktywny, który poprawia jakość podłoża, ogranicza rozwój bakterii i patogenów w podłożu.

Podlewanie: Podlewaj monsterę dopiero wtedy, gdy górna warstwa podłoża dobrze przeschnie na głębokości około 5 cm. Nadmiar wody i zaleganie wody w podłożu może prowadzić do gnicia systemu korzeniowego. Do podlewania idealnie sprawdzi się deszczówka lub woda przefiltrowana odstana. 

Nawożenie: w okresie wegetacyjnym czyli od kwietnia do końca września podlewaj wodą z nawozem do roślin zielonych Innbio (co drugie podlewanie). W okresie zimowym ogranicz nawożenie do raz w miesiącu połową dawki podanej na opakowaniu.

Przesadzanie: młode rośliny dobrze jest przesadzać co roku, a starsze co 2-3 lata. Świeże podłoże to zawsze dobry zastrzyk energii dla rośliny. Podłoże po intensywnym okresie wegetacyjnym jest mocno wyjałowione, nie zawiera już żadnych składników odżywczych. Dobieraj doniczkę do wielkości systemu korzeniowego. Nie sadź rośliny „na zapas”. Zbyt duża doniczka spowoduje, że podłoże będzie dłużej przesychać, a roślina skupi się na rozbudowywaniu systemu korzeniowego zamiast liści.

Wilgotność powietrza: Monstera preferuje wyższą wilgotność powietrza, wtedy liście są błyszczące jędrne, i nieoklapnięte. Jeśli wilgotność powietrza w mieszkaniu jest niska warto rozważyć podniesienie jej za pomocą nawilżacza lub pojemników wypełnionych wodą, która będzie mogła parować. 

Szkodniki: Wciornastki i przędziorki kochają monstery, dlatego też regularnie sprawdzaj liście monstery pod kątem ewentualnych szkodników.

Rozmnażanie: Istnieje kilka sposobów rozmnażania monstery. Jednak najpopularniejszą i najbardziej sprawdzoną metodą jest pobieranie sadzonki szczytowej lub pędowej. 

  • Ostrym i zdezynfekowanym ostrzem odetnij szczyt, a następnie możesz też zrobić sadzonki pedowe.  
  • Pamiętaj tnij zawsze poniżej korzenia powietrznego. Każdy pęd powinien mieć przynajmniej 1 węzeł 
  • Po cięciu pozwól ranie przeschnąć przez około 30 min. 
  • Po czym wsadź sadzonkę do przeźroczystego pojemnika z wodą. Możesz dodać też ukorzeniacz. 
  • Postaw w jasnym i ciepłym miejscu, a po około 2, 3 tygodniach powinny pojawić się korzonki. 

Choroby: Pomimo iż Monstera to roślina łatwa w uprawie, to czasem może przysporzyć problemów. Do najczęstszych problemów należą:

  • Czarne plamy na liściach- zbyt zimno. Przestaw roślinę w cieplejsze miejsce
  • Dolne liście żółkną, potem brunatnieją – zalanie systemu korzeniowego. Pozwól ziemi przeschnąć lub jeśli ziemia jest zbyt mokra, przesadź do świeżego podłoża.
  • Liście blade, przypalone z okrągłymi dziurkami – zbyt silne nasłonecznienie, przestaw roślinę w miejsce półcieniste.
  • Liście blade – brak składników odżywczych – zwłaszcza w okresie wzmożonego wzrostu pamiętaj o nawożeniu
  • Liście blade, żółknące, z  pajęczynką od spodu – roślinę zaatakował przędziorek – czerwony pajączek. Umyj dokładnie roślinę i wykonaj oprysk preparatem chemicznym.

Ciekawostki:

  • Monstera to roślina trująca dla zwierząt domowych
  • Liście monstery mają symboliczne znaczenie. W wielu kulturach są symbolem szczęścia, sukcesu i płodności
  • Owoce monstery są jadalne, jednak należy jeść je z umiarem , ponieważ zawierają szczawiany wapnia, które mogą podrażnić gardło i żołądek
  • Monstera jest rośliną, która ma zdolności oczyszczające powietrze ze szkodliwych dla zdrowia substancji. 
  • Jest roślinną łatwą w pielęgnacji, wiec sprawdzi się idealnie dla osób poczatkujących 

Monstera – odmiany: Do najpopularniejszych i najbardziej pożądanych odmian monstery należą:

Monstera deliciosa Variegata, Monstera Borsigiana Variegata, Monsera Aurea (Marmorata), Monstera Thai Constellation, Monstera Peru, Monstera Adansonii Monkey Mask, Monstera Siltepecana, Monstera Dubia

Artykuł powstał przy współpracy marki Innbio z Basią Jakóbek - https://www.instagram.com/basia_plantslover/

Mogą Cię zainteresować

Poprawne założenie i utrzymanie rabaty roślinnej

Poprawne założenie i utrzymanie rabaty roślinnej

Czytaj więcej

Sposób na idealny "BIGOS" do roślin!

Czym jest "Bigos"? W tym przypadku nie jest polską tradycyjną potrawą a potocznym, żartobliwym określeniem mieszanki podłoża przygotowanego specjalnie dla określonego typu roślin, takich jak monstery czy filodendrony. Mieszanką tego co najlepsze - jak w tradycyjnym bigosie.

Czytaj więcej